Nieuwe permanente vorming exposuretherapie

“Exposuretherapie werkt, maar wordt erg benut of niet optimaal gebruikt. Heel wat onderzoek toont welke barrières er bestaan om exposuretherapie goed te implementeren in de dagelijkse praktijk. Maar gelukkig is er ondertussen ook heel wat geweten over wat we daaraan kunnen doen! Met steun van EBPracticenet ontwierpen wij dan ook een opleiding gebaseerd op de principes van implementatie-wetenschap waarmee we behandelaars zullen helpen om exposuretherapie meer en beter in te zetten.

En dat door:

  1. 5 online leermodules gericht op verdieping van theoretische kennis van exposuretherapie
  2. 4 algemene workshops gericht op het inoefenen van relevante algemene vaardigheden zoals het voorbereiden en nabespreken van exposure-interventies
  3. 9 workshops
    waarin specifieke exposure-technieken worden aangeleerd: interoceptieve, imaginaire, in vivo, werken met VR, schrijftherapie, en werken met groepen. De belangrijkste technieken komen herhaaldelijk aan bod, zodat de cursist tussen de workshops kan oefenen en vervolgens eigen leerervaringen kan meenemen naar volgende workshops.
  4. 4 workshops
    gericht op peer learning; hierin helpen de cursisten elkaar met geformuleerde persoonlijke doelstellingen, en wordt specifieke expertise gedeeld
  5. 15 supervisiemomenten in een vast groepje van 4 personen. Het aandeel supervisie neemt toe doorheen de opleiding. Op het einde zijn er ook bijkomende supervisiemomenten specifiek over geleerde technieken (in vivo, imaginair, interoceptief) bij de lesgever in kwestie.

We zijn erg blij met het team dat het programma zal verzorgen: Agnes van Minnen, Koen Schruers, Sara Scheveneels, Mirjam Kampman, Els Brunfaut, Barbara Depreeuw, Rianne de Kleine, Hannah Frank, Arnold Van Emmerik,  Marianne Hendrickx, Tine Daeseleire, Nancy Keune, Bram Vervliet.

Dirk Hermans is academisch verantwoordelijke van deze opleiding en zal ook enkele lessen voor zijn rekening nemen.

Meer informatie is te vinden op ppwcontinuo.be/exposure , waaronder een eerder opgenomen online infomoment.


Deadline voor kandidaturen is
30 maart.”
kris.martens@kuleuven.be

11 maart, 2024