Vrouw-specifieke psychosenzorg in de praktijk

Tijdens een eerste psychotische episode is de uitgangspositie van vrouwen beter dan die van mannen. Bij vrouwen vindt de eerste episode namelijk gemiddeld later plaats van bij mannen.

Vrouwen die lijden aan een schizofreniespectrumstoornis vertonen aanvankelijk gunstigere klinische kenmerken dan mannen, maar dit voordeel verdwijnt binnen enkele jaren na het begin van de aandoening. Er zijn diverse aspecten in de huidige zorg voor vrouwen met psychose waar ruimte voor verbetering is.

Verbeteringen in de zorg voor vrouwen met psychose omvatten vroege herkenning van specifieke symptomen, aandacht voor seksuele gezondheid, kindertrauma en voor vrouwspecifieke factoren bij antipsychotische behandeling (rekening houden hormonale levensfasen zoals de menopauze, gebruik van prolactinesparende middelen,…). , en overweging van prolactinesparende medicatie en hormoonvervangende therapie voor postmenopauzale vrouwen.

Bodyl Brand is postdoctoraal onderzoekster bij de Universiteit van Oxford. Iris Sommer is hoogleraar en psychiater en werkzaam in het Universitair Medisch Centrum Groningen.

U kan zich hier inschrijven

Tarieven: 35€ VVP/VVK/VVN-leden 25€ ASO- VVP/VVK/VVN-leden 55€ anderen

Accreditering wordt aangevraagd

ps: Annulaties worden tot 2 dagen voor de webinar niet terugbetaald

VVP activiteit

Online

Informatie

15 mei, 2024 - Webinar 20u met Bodyl Brand en Iris Sommer

VVP

Plaats

Spreker(s)

Bodyl Brand en Iris Sommer

Moderator

Peter Niemegeers

Organisatornummer

2,862

Erkenningsnummer activiteit

24011446

Rubriek

2

Accrediteringspunten

1.5

Wenst u zich in te schrijven?

Inschrijven