Innoverende geestelijke gezondheidszorg in Oekraine, een land in oorlog

In februari 2022, midden in de oorlog, besloot de regering in Oekraïne met ondersteuning van de World Health Organisation een landelijke beweging op te zetten rond geestelijke gezondheid, met first lady Olena Zelenska als hoofd en boegbeeld van deze beweging. Het programma omvat onderzoek en analyse, en vorming van het landelijk beleid door een interdepartementale coördinerende raad (ICC). Alle ministeries dragen daartoe bij, met nationale en regionale coördinatie, internationale samenwerking, training en opleiding, proefprojecten en partnerschappen en een nationale communicatiecampagne.

In Transkarpatie (Zakarpattia), de meest westelijke provincie van Oekraine, is de Nederlandse organisatie SOFT Tulip al sinds 2006 actief met ondersteuning van het lokale netwerk voor mensen met een handicap en psychische aandoeningen. Deze activiteiten omvatten de hervorming van de internaten, het opzetten van ambulante alternatieven voor de internaten, training en supervisie voor maatschappelijk werkers en voor psychiaters en psychologen werkzaam in de kind- en jeugd psychiatrie.

Het landelijke GGZ-netwerk en de recent opgebouwde samenwerkingen in Transkarpatie komen samen in een community mental health training voor mensen die werken in de medische, sociale en onderwijssectoren. Focus van deze training is de situatie van de veteranen die terugkeren van de oorlog. Deze training richt zich op de dagelijkse realiteit van het zogenaamde “derde front”. – Het eerste front omvat de daadwerkelijke fysieke gevechten. – Het tweede front de overgang naar een normaler leven. – Het derde front is de situatie thuis na terugkeer.

Thema’s van dit derde front zijn : omgaan met onzekerheid, complexe emoties, lichamelijke handicaps en de zoektocht naar een nieuwe betekenis.

René Keet is practicing psychiatrist and director at the community mental health service GGZ-Noord-Holland-Noord, The Netherlands. He leads the FIT Academy

Accreditering “psychiatrie” is aangevraagd

Hier inschrijven

Tarieven: 35€ VVP/VVK/VVN – leden 25€ ASO- VVP/VVK/VVN – leden 55€ Anderen

Iedereen van harte welkom!

ps: Annulaties worden tot 2 dagen voor de webinar niet terugbetaald

VVP activiteit

Online

Informatie

1 februari, 2024 - Webinar 19.30u met René Keet

VVP

Plaats

Spreker(s)

René Keet

Moderator

Peter Niemegeers

Organisatornummer

2,862

Erkenningsnummer activiteit

23033256

Rubriek

2

Accrediteringspunten

1.5

Wenst u zich in te schrijven?

Inschrijven