In gesprek gaan over alcohol- en andere drugproblemen met je cliënten

Heel wat volwassenen die hulp zoeken in de geestelijke gezondheidszorg omwille van psychische of sociale problemen, hebben ook (een hoger risico op) problemen met middelengebruik, gamen of gokken. Wanneer je als hulpverlener het gesprek wil aangaan over gebruik, vraag je je misschien af: hoe maak ik het gebruik bespreekbaar? Hoe zorgwekkend is het? Wil de cliënt wel iets aan zijn gebruik veranderen? Hoe kan ik een verschil maken?

Je hoeft als hulpverlener gelukkig geen expert te zijn in middelengebruik om hierover in gesprek te gaan. Je kan op verschillende vlakken een belangrijke rol spelen in de alcohol- en drugthematiek: opmerken en inschatten van problemen, motivatie met de cliënt verkennen, doorverwijzen en ondersteuning bieden tijdens en na een behandeling. Op dag 2 gaan we aan de slag met het oefenen van gesprekken met cliënten in de geest van motiverende gespreksvoering zodat iemands eigen motivatie en bereidheid tot verandering wordt versterkt. Je krijgt zicht op welke kortere of meer uitgebreidere methodieken best aansluiten bij jouw manier van werken, bij de cliënt en bij de stap in het begeleidingstraject waarin jullie je bevinden.

Je staat stil bij de rol die jij (en jouw organisatie) kan opnemen en krijgt in deze 2-daagse heel wat tips en tools aangereikt om het gesprek aan te gaan met je cliënt.

Accreditering werd aangevraagd

190 euro voor beide dagen inclusief water, koffie, thee en broodjeslunch

Andere activiteit

Op locatie

Informatie

13 mei, 2024 - 9u30 tot 16u30u - min 12 en max 20 deelnemers

Psyche

Plaats

Psyche, Voskenslaan 95, 9000 Gent

Spreker(s)

Davinda Goetry, preventiewerker CGG ZOV en Amber Pynket, preventiewerker CGG Adentro

Inlichtingen

veerle.gerbosch@psyche.be

Informatie

Inschrijven

Organisatornummer

2,862

Wenst u zich in te schrijven?

Inschrijven