Een verhaal over KAOS en PSC Elsene

Een unieke plek in hartje Brussel waar psychose kwetsbare mensen gedragen worden, kunst kunnen maken en daardoor beter worden.

De meest stigmatiserende opvatting over mensen met psychose is dat ze gevaarlijk zijn. Een corrigerende stelling voor deze misvatting zou kunnen zijn dat mensen met psychose artistiek getalenteerd zijn en door hun kwetsbaarheid in staat tot prachtige kunst. Het is therapeutisch van het grootste belang dat mensen met psychose de kans krijgen om hun innerlijke wereld te exploreren en te uiten.

Het PSC in Elsene is een unieke plek in Brussel waar psychose kwetsbare mensen gedragen worden, kunst kunnen maken en daardoor beter worden. KAOS is gegroeid vanuit het PSC, en ontwikkelt kunstprojecten met kunstenaars die al dan niet een psychische kwetsbaarheid hebben.

Het brengt kunst en psychiatrie samen en vertelt zo iets over de perceptie hierover. Daar waar historisch een onderscheid ontstond tussen de zogenaamde outsider en insider art, kiest KAOS er resoluut voor om dit onderscheid naast zich neer te leggen in de ontwikkeling van hun projecten.

Er wordt vertrokken van de kwaliteit van het aangeboden werk in combinatie met het traject en de thema’s van de kunstenaars waarmee gewerkt wordt.

KAOS ontwikkelt kunstprojecten met kunstenaars die al dan niet een psychische kwetsbaarheid hebben en heeft een Kunstenaarsresidentie in psychiatrie. Het brengt kunst en psychiatrie samen en vertelt zo iets over de perceptie hierover.

Er bestaan echter nog steeds vele vooroordelen over personen die te kampen hebben met een psychische kwetsbaarheid en door middel van onze projecten wilt KAOS deze uitdagen en bijdragen aan een proces van destigmatisering.

Erik Thys is als psychiater verbonden aan het UPC KU Leuven en PSC St.-Alexius Elsene en is actief in de psychosenzorg. Hij is ook gastdocent aan de KU Leuven.

Inschrijven kan hier

Tarieven: 35€ VVP/VVK/VVN-leden 25€ ASO- VVP/VVK/VVN-leden 50€ Anderen Accreditering “Psychiatrie” wordt aangevraagd

Iedereen van harte welkom!

VVP activiteit

Online

Informatie

10 januari, 2024 - Webinar 20u met Erik Thys en Mike Michiels

VVP

Plaats

Spreker(s)

Erik Thys, psychiater-psychotherapeut, verbonden aan KU Leuven en kunstenaar. Mike Michiels is coördinator van KAOS.

Moderator

Peter Niemegeers

Organisatornummer

2,862

Erkenningsnummer activiteit

23032377

Rubriek

2

Accrediteringspunten

1.5

Wenst u zich in te schrijven?

Inschrijven