Dwang en macht in de psychiatrie

Terwijl ze bleef werken in de psychiatrie, ging Evi Verbeke dieper in op het thema van dwang in een doctoraatsonderzoek. Ze wilde begrijpen waarom dwang voorkomt en hoe we dat kunnen veranderen. Dat benaderde ze op verschillende manieren, onder meer door ervaringen van patiënten te bevragen en na te gaan hoe we de geestelijke gezondheidszorg diepgaander kunnen veranderen.

Een van de vragen die haar achtervolgde was:

Hoe kan het dat hulpverleners zoveel dwang gebruiken? Want we weten allemaal dat dwang niet werkt maar wel negatieve effecten achterlaat bij zowel patiënten als hulpverleners.

In de psychiatrie ligt hier een grote valkuil: om dwang bij zichzelf te verantwoorden, gaan zorgverleners hun eigen geweld rationaliseren en systematiseren. De onmacht die hulpverleners ervaren bij het werken met suïcidale mensen wordt bijvoorbeeld te weinig openlijk erkend. Er wordt te weinig stilgestaan bij de lelijke gevolgen van het geweld dat ze inzetten bij het overmeesteren van een patiënt. In plaats daarvan, gaat de volle aandacht naar het opstellen van nieuwe regels die dwang inkapselen binnen de organisatie.

Accreditering “Ethiek en economie ” is aangevraagd

Inschrijven via deze link

Tarieven 25€ VVP-lid VVN-lid, VVK-leden 50€ niet leden

Iedereen van harte welkom!

Peter Niemegeers – Wetenschappelijke secretaris Kirsten Catthoor – Voorzitter VVP

Annulaties tot 7 dagen voor de activiteit worden aanvaard.

VVP activiteit

Online

Informatie

20 juni, 2022 - Webinar met Evi Verbeke

VVP

Plaats

Moderator

Kirsten Catthoor en Peter Niemegeers

Organisatornummer

2,862

Erkenningsnummer activiteit

21027389

Rubriek

6

Accrediteringspunten

1.5

Wenst u zich in te schrijven?

Inschrijven